EKONOMIA

PIELUSZKI WIELORAZOWE

BABYETTA

 są o połowę tańsze od 

 jednorazówek 

Oto szacunkowe koszty jednych i drugich >>>

Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Aby się wypisać wpisz ponownie swój adres e-mail.

Newsletter wypisanie się

Jeżeli wypisałeś się z Newslettera Babyetta.pl i nadal otrzymujesz wiadomości oznacza to, że jesteś zarejestrowany na stronie www.babyetta.pl i dlatego nadal dostajesz powiadomienia. Jeżeli nie chcesz ich dostawać wyślij do nas e-mail na babyetta@gmail.com w treści wiadomości wpisując: "Rezygnuję z powiadomień e-mail na moim koncie na Babyetta.pl". 

Babyetta prowadzi Warsztaty
Pieluszkowe w Koali.

Zareklamuj się tutaj

RECENZJE EkoProduktów

Recenzujemy, opisujemy i promujemy produkty dla dzieci i rodziców. 

Zapraszamy >>>

- - - - - - - - - - - - - - -

Olej ze słodkich migdałów

Jest środkiem wyjątkowo delikatnym i doskonale nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. 

Przeczytaj recenzję>>>

- - - - - - - - - - - - - - -

Kolejnym produktem który będziemy testować jest KUBECZEK MENSTRUACYJNY.

Ladycup jest w trakcie testów.

A potem Mooncup.

Recenzje już niedługo.


Prognoza

Sok z kiszonego buraka...Babyetta Blog

23 luty 2015 poniedziałek

Sok z kiszonego buraka.

Przyjaciółka poczęstowała mnie sokiem z kiszonych buraków... pychotka. Dostałam przepis i zakisiłam w słoiku 5 litrowym. Po 4 dniach kiszenia zlałam do butelek. Buraczki z kiszenia zalałam ponownie słodko-kwaśną wodą...będzie drugi rzut. Rodzinka zachwycała się barszczykiem. Dzisiaj poniedziałek a tu ostatnia butelka barszczyku. Dzisiaj zlewam barszczyk zalany w sobotę i nastawiam kolejny. Znalazłam fajny blog i kilka słów na ten temat.

Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?

  • bo buraki są tanie i mega zdrowe – szczególnie zimą i wiosną kiedy mamy sezon na warzywa korzeniowe – dostarczą nam więcej witamin niż drogie, sprowadzane z ciepłych krajów smakołyki;

  • bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych.
    Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć;

  • zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit;

  • buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C;

  • sok ma właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające odporność;

  • leczy i przeciwdziała anemii;

  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci;

  • łagodzi zgagę;

  • jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca :)

  • bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną 

 

Jak przygotować kiszonkę z buraka?

 

Składniki:

 

  • 2 kg buraków
  • 1 marchew, kawałek selera, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
  • ząbek/mały kawałeczek świeżego imbiru
  • pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie (w kolejnych kiszeniach można dorzucić do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka)
  • 5 litrowy słój (wyparzony, nie wycierać, poczekać aż wyschnie)
  • sól himalajska - 1 łyżeczka na litr wody (może też być zwykła jodowana sól)
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka na 1,5 litra wody (może też być zwykły cukier)
  • szklanka do zanurzenia buraków, żeby nic nie wystawało ponad zalewę

 

 

 

Wykonanie:

Buraki myjemy, obieramy, kroimy na pół i w grube plastry, umieszczamy w 5-litrowym słoju. Marchew, pietruszkę, cebulę i seler myjemy, obieramy, kroimy na pół i umieszczamy razem z burakami w słoju. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir. Trzy litry wody gotujemy, a po wystudzeniu dajemy sól i cukier. Na trzy litry wody będzie to 3 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Ja mam słoik 5 litrowy. Wkładam buraków do połowy, na to pozostałe warzywa i te 3 litry wody mieszczą mi się w słoiku. Jak troszeczkę zalewy braknie dopełniam przegotowaną chłodną wodą.

Dodajemy chleb razowy – w kolejnych kiszeniach można dorzucić do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii.

Ważne!

Bakteriom fermentacyjnym musimy stworzyć środowisko beztlenowe, dlatego składniki: buraki, czosnek, chleb musimy tak obciążyć by nic nie pływało na powierzchni, w przeciwnym wypadku nasz zakwas zacznie pleśnieć. Ja do słoika wstawiam szklankę i płyn podchodzi do góry, składniki wszystkie są zanurzone. Przykrywam słój kawałkiem bawełny niebielonej i przewiązuję sznurkiem.

Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. U mnie stoi na blacie w kuchni.

Po tym czasie sok zlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w lodówce.

Pozostałe buraki można zalać słono-słodką wodą i znów ukisić, z tym, że proces kiszenia zajdzie szybciej (2-3 dni).

Po drugim kiszeniu buraczki wykorzystujemy do surówek (przepis poniżej) ... i nastawiamy kolejny zakwas ze świeżych buraków.

Ja nastawiam go zawsze od razu po zlaniu poprzedniego.

Sok jest gotowy do picia, możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości. Chłodny sok jest przepyszny.

 

 

Przepis na sok z kiszonych buraków podała mi przyjaciółka Megi. Na blog Doroty trafiłam szukając jakie właściwości ma ten sok. Także mój przepis jest podobny do Doroty, ale nie identyczny. Nastawiam buraczki w 5-litrowym słoju, żeby dla wszystkich z rodzinki wystarczyło.

http://smakuje.blox.pl

 

I jeszcze PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z KISZONYCH BURAKÓW. Zapraszam na blog DOROTY ...więcej>>>


Tłumacz

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Artykuły

ZOSTAŃ DAWCĄ

więcej »

Ulotka BABYETTA online

więcej »

Grudniowe promocje.

więcej »

Wysokie Obcasy Ekstra, czyli pieluszki Babyetty na Wyborczej

więcej »

Moje książki ... Babyetta Blog

więcej »

To łatwiejsze niż myślisz... PORADNIK

więcej »

Recenzje - Krem ochronny ALPHANOVA BEBE

więcej »

Święta


Urlop za nami, pozostały wspomnienia.

więcej »

Pomóż mi w walce z niepełnosprawnością

więcej »

Wspomnień czar

więcej »

VAT na pieluchy

więcej »

BABYETTA - najlepsze polskie pieluszki wielorazowe na światowym poziomie

Sklep internetowy Shoper.pl